Min erfaring
Økolog får gevinst ved at skifte fra piller til melfoder
Økologi: Kaj Bøndegaard syntes, at den pris, han i efteråret skulle betale for færdigfoder i bytte for sit øko-korn, var for høj. Derfor valgte han en anden løsning, som han ikke har fortrudt.
Af Morten Thomsenmot@landbrugsmedierne.dk tlf. 33 39 47 51
Kaj Bøndergaard leverer omkring 4.500 økologiske slagtesvin årligt. Han fodrer med tørfoder ad libitum fra indsættelse til levering.
Indtil efteråret 2019 fik han leveret færdigfoder, men siden oktober har CR-Foderservice været forbi ejendommen hver tirsdag og har fremstillet mellem 20 og 25 ton melfoder ugentligt fordelt på fire forskellige foderblandinger.
Skiftet fra piller til melfoder er Kaj Bøndergaard godt tilfreds med.
»Resultaterne i produktionen er i hvert fald ikke ringere, tværtimod«, bemærker økologen
Fra 35 kg til slagtning ligger tilvæksten omkring 1.000g dagligt. Dødeligheden er omkring tre procent før 35 kg og én procent efter 35 kg.
Kaj Bøndergaard
● 4.500 økologiske slagtesvin årligt
● Indsættes vægt: 12-14 kg
● Fodrer ikke med hvede, men med stor andel rug og hestebønner
● To tilskudsfoder blandinger
● Selvforsynende med foderkorn.
Han modtager knap 300 fravænnings grise på mellem 12 og 14 kg hver tredje uge.
Mavesundheden har været en udfordring lige siden han i 2017 skiftede fra konventionel til økologisk svineproduktion.
Det ærgrer ham, at han ofte må ty til en medicinsk flokbehandling mod diarré, også selvom mavesundheden er blevet bedre efter overgang til melfoder.
Han er inde på, at smågrisene måske har diarré med fra so holdet, men, at han også kunne prøve en anden sammensætning af tilskudsfoder blanding til de mindste grise.
I det hele taget er han glad for, at det nu er let at foretage ændringer og tilpasninger i fodersammensætningen.
»Vi har eksperimenteret en del med formalingsgraden og med sammensætningen af korndelen«, siger Kaj Bøndergaard.
Grisene fravænnes ved en vægt på 12-14 kg og kommer direkte til Kaj Bøndergaards ejendom derefter.
»Det er en fin måde at få hjemmeblandet melfoder på uden at investere i eget male-/blandeanlæg«, fortæller Kaj Bøndergaard om konceptet fra CR-Foderservice.
Det tiltaler ham, at han stort set kan se effekten af foderændringer i stalden dagen efter og, at han ikke betaler ekstra for at ændre hverken sammensætning eller formalingsgrad.
Rug og hestebønner.
Kaj Bøndergaard dyrker alt foderkorn selv. Han dyrker også hestebønner, så slagtesvinene får omkring 10 procent hestebønner i foderet.
Hans jord egner sig ikke til hvededyrkning. Til gengæld avler han meget rug.
»Smågrisene får 5 procent rug, og de store får 40 procent rug i foderet«, fortæller han og tilføjer, at han godt kunne finde på at øge andelen af rug.
Han får leveret to forskellige tilskudsfoder blandinger til henholdsvis smågrise og slagtesvin fra Vestjyllands Andel. Da han ikke selv dyrker hvede, er der en mindre andel hvede i blandet begge tilskudsfoder blandinger.
Han får leveret tilskudsfoder en gang pr. måned, mener godt tilfreds med at få fremstillet melfoder hver uge.
»Foderet er altid frisk, og det passer også godt med min kapacitet i fodersiloerne«, forklarer han.
Til gengæld har han kun opbevaringskapacitet til to-tredje dele af sit foderkorn, skønt han avler nok til et helårsforbrug. Derfor overvejer han at udvide opbevaringskapaciteten, så han ikke først skal køre noget korn til foderstoffen for så at hente det hjem igen senere på sæsonen.
»Jeg ved hvordan mit korn er dyrket og behandlet, så det vil være rart at kunne gemme hele høsten hjemme«, siger han.
I samme omgang overvejer Kaj Bøndergaard at investere i en kornrenser.
Første økolog
Kaj Bøndergaard er blandt de første økologer, der får blandet foder hos CR-Foderservice. Salgschef Steen Aaen forklarer, at en af de ni foderbiler er godkendt til økologisk foderproduktion.
»Bilen bliver rengjort hver lørdag og betjener vores økologiske kunder først på ugen. Sidst på ugen kører den til konventionelle kunder for så at blive gjort ren, når ugen er omme«, fortæller han.
Rengøringsproceduren er godkendt af Føde varestyrelsen.