Min erfaring
Mobil foderblander sørger for stivelse til køerne.
Kombiløsning: CR Foderservice flytter og knuser 12 ton hvede i timen til Torben Hansens 190 jerseykøer, da det blev for dyrt og bøvlet at lave sodakorn selv.
Af Claus Solhøjcso@landbrugsmedierne.dk tlf. 33 39 47 64
Hidtil har CR Foderservices grønne lastbiler med mobile foderblandingsanlæg mest besøgt svineproducenter og lavet foder til dem.
Men siden efteråret 2018,hvor CR Foderservice fik godkendelse til produktion af foder til drøvtyggere, er denne nye gruppe af kunder vokset, og i dag udgør mælke- og slagtekalveproducenter ca. 10 procent af kunderne. Blandt dem er mælkeproducent Torben Hansen, Lykkesholm ved Harndrup på Vestfyn, med 190 jerseykøer og 230 hektarmarkbrug i form af ejet og forpagtet jord.
»Lige nu bruger jeg CR-Foderservice til at få knust og flyttet noget vinterhvede. Men jeg har også i tankerne at få lavet en kalveblanding på basis af mit eget korn og de råvarer, vi også bruger til køerne,« forklarer han.
»På den her måde får jeg fyldt noget stivelse i mine køer på en måde, hvor de ikke kan sortere i fuldfoderet. Jeg har endnu ikke fundet en hel hvedekerne i det, CR-Foderservice har knust for mig«, konstaterer han.
Alle råvarer suges
De 12 ton, Torben Hansen får knust og flyttet på en times tid, rækker til en måneds forbrug.
Før lavede han sodakorn hver 14. dag, men da sodaen steg i pris, og han fik genberegnet setuppet inklusive arbejdsløn og slitagen på fuldfoderblanderen, var løsningen med CR-Foderservice konkurrencedygtig med knap 20 kroner pr. 100 kg inkl. flytning af kornet fra et lejet lager til hoved ejendommen.
»Bare at få flyttet korn koster 8 til 10 kroner tønden, så det gik stort set i nul, og nu er der ikke længere problemer med klumper af sodakorn eller behov for at sætte foder i støb«, forklarer han.
Men foruden, at det gør det muligt at fodre med korn på en konkurrencedygtig og nemmere måde, peger han på andre fordele ved løsningen.
For det første har han korn liggende andre steder end på hoved ejendommen med kvæg, blandt andet på et lukket plantørreri i forbindelse med noget forpagtet jord. Med brugen af CR Foderservice får han dels flyttet sit korn hjem til husdyrene til en absolut konkurrencedygtig pris, dels kan han være ganske fleksibel i sit valg af bygninger og tørrerier til kornopbevaringen, da det mobile foderblandingsanlægsuger kornet og andre råvarer. Aflæsningen kan ske overalt, hvor lastbilen med det mobile foderblandingsanlæg kan køre til.
For det andet råder han ikke selv over en valse og ser ingen fornuft i at investere i et redskab, der kun skal bruges få timer på bedriften.
Bedriftens egen opskrift
Nu er det ikke så kompliceret hos Torben Hansen med den knuste hvede, men når og hvis han skal have lavet en kalveblanding, skal han foruden råvarerne til blandingen også selv levere blande recepten. Det eneste, CR Foderservice selv har med, er sojaolie som bindemiddel.
Blanderecepten læses så ind det mobile foderblandingsanlægs computer, hvor efter sugning, formaling og blanding går i gang.
Vi kommer aldrig tættere på stalden, end mælketank bilen og foderstoffen gør. Kunderne skal have deres egne sugeslanger liggende.
CR Foderservice kan håndtere alle gængse tørre råvarer, korn med op til 17 til 18 procent vand og syrebehandlet korn samt majs, ærter og hestebønner. Men ikke flydende fodermidler som for eksempel melasse.
Foderblanderen er udstyret med vejeceller, og alt arbejde logges, så der er fulddokumentation for hver eneste blanding. Både sold størrelse og omdrejningstal kan reguleres i forhold til den ønskede blandekvalitet.
Når blanderecepten er læst ind, og chaufføren kender forholdene på bedriften efter et besøg eller to, klarer han selvalt arbejdet, også ved lukkede siloanlæg.
»Jeg vil sige, at det også er fordel ved løsningen, at vi ingen mugne hjørner ser på lagrene. Der bliver altid ryddet meget pænt op af chaufføren, og det er så godt som støvfrit, når der læsses af«, siger Torben Hansen.
Alt logges
Med lastbiler, der kører fra bedrift til bedrift og blander foder eller knuser korn, er smittebeskyttelse og fødevaresikkerhed en naturlig del af arbejdet.
»Vi kommer aldrig tættere på stalden, end mælketank bilen og foderstoffen gør. Kunderne skal have deres egne suge slanger liggende, så vi ikke flytter dem fra sted tilsted«, forklarer Steen L. Aaen fra CR Foderservice.
Der er også bestemte procedurer for rengøringen vedskift mellem svine- og kvægblandinger og mellem konventionel og økologisk produktion samt en omfattende dokumentation af alt arbejde, og hvor det er udført. Det sidste er en del af myndighedsgodkendelsen af det mobilefoderblandingskoncept.
»Jeg gik faktisk og bandede noget over det sodakorn, så jeg er glad for, at en bekendt gjorde mig opmærksom på den her løsning«, slutter Torben Hansen.