Siden sommeren 2012 har to vogne fra det fynsk baserede CR Foderservice med succes serviceret danske svineproducenter, der har ønsket at få frisk færdigblandet foder fra et mobilt blandeanlæg i deres silo, vel at mærke baseret på deres eget korn og egne indkøb i øvrigt. Læs artiklen fra “Landbrugsnyt” her
Og i forige uge sendte CR Foderservice yderligere en vogn, en helt ny og endnu mere effektiv vogn, på det danske marked. Planen er at denne bil skal køre to dage om ugen i Østdanmark. Dermed kan man tilfredsstille alle de kunder, der ønsker et fuldgyldigt alternativ til hjemmeblandeanlæg og fabriksfoder, mindre omkostningsfyldt og gennem brugen af mobile blandeanlæg. Og det er noget blandt andet Lars Nobel, Store Ladegaard ved Sorø, nyder godt af: ”Sundheden i besætningen er steget markant, jeg sparer mange penge og kan anvende eget korn. En ren win-win situation. Kort fortalt kommer en af CR Foderservices vogne ud til producenten, hvor de suger de råvarer svineproducenter ønsker blandet, ind i en af de to store tanke, der er i hver vogn. Derpå forarbejdes og blandes råvarerne ud fra producentens foderrecept, inden den ønskede blanding blæses tilbage i producentens fodersiloer.
”Typisk modtager vi en bestilling fra landmanden i løbet af weekenden med den ønskede mængde, som ønskes produceret. Det lægger vi ind i blandevognens program, hvorefter chaufføren ved ankomst til gården, monterer de nødvendige slanger og processen går i gang,” lyder det fra salgschef Steen Lindegaard Aaen
Efter endt arbejde modtager landmanden en færdig udskrift, der blandt andet beskriver, hvornår arbejdet er gået i gang og afsluttet, hvad der er blandet og i hvilke mængder, ligesom han kan se produktionsdato med mere. Dermed er der fuld synlighed og sporbarhed,” lyder det videre fra Steen Lindegaard Aaen, da LandbrugsNyt mødte ham og direktør Niels Frost Rasmussen hos Lars Nobel på Store Ladegård.
”Vi har efterhånden så mange kunder på Sjælland og LollandFalster, at vi nu fast to dage om ugen har en vogn kørende i det østdanske område,” lyder det videre. ”Fremadrettet bliver det den nyindkøbte vogn.”
”Det helt rigtige system for os”
Om systemet med foderblandevogn, der sparer landmanden for selv at investere i blandeanlæg lyder det fra Lars Nobel, Store
Ladegaard: ”Tidligere kørte vi vores korn væk fra matriklen og transporterede det til foderstoffen, hvilket koster mellem fire og seks kroner pr. tønde. Efterfølgende fik vi blandet korn i vores foder, som vi ikke kendte kvaliteten på, og endelig skulle vi betale for at få det hele kørt tilbage hertil. Det glade
vanvid, syntes vi.”
”Anderledes er det i dag, hvor kornet bliver liggende på gården, men hvor vi en gang ugentlig får det blandet sammen og lavet vores egen foderblanding. Vi ved, at det er vores eget korn, der er i blandingen. Derudover sparer vi otte til ti kroner pr. tønde i transport alene.”
Lars Nobel fremhæver flere gevinster ved at få foderblandevognen hjem til gården: ”Vi har med denne relativt nye løsning også sparet penge på et dyrt foderanlæg, som skal forrentes. Det ville have kostet os omkring en million kroner, samtidig med, at det kunne have givet mange bekymringer.”
Sidstnævnte uddyber Lars Nobel ved at sige: ”Et foderanlæg hos os, skulle ofte også køre om natten for at kunne følge med. Det medfører også risiko for alarmer, der giver lyd, hvis blot det mindste er galt. Det har vi prøvet og det gav mig mavesår. Alt det bøvl slipper vi for nu, hvor der kommer en mand fra CR Foderservice fire timer en gang om ugen, og så har vi færdigblandet foder til den følgende uge, foder baseret på vore egne råvarer.”
”Vi har investeret cirka 10.000 kroner ved at rette vores nuværende foderlade til, så det er nemt at gå til. Jeg har altså foretaget et minimum i investeringer og pengebindingen er minimal. Samtidig har jeg fået et system, der er ekstremt fleksibelt.”
”Med det nye system kan jeg i princippet banke en stald op, hvor jeg har lyst og kan få kørt foder ud fra den lade vi har nu, og hvor al foder ligger. Det giver kæmpe fleksibilitet.”
Videre lyder det fra Lars Nobel: ”Vi har vores karantænestald hos en medarbejder, der bor otte kilometer væk, og der kører vi også bare foder op.”
Afslutningsvis giver Lars Nobel udtryk for, at som han ser det er det udelukkende en win-win situation: ”Jeg kan bruge mit eget korn, har ingen fordyrende transportomkostninger, binder ingen penge i nyt anlæg, har ingen ulemper ved alarmer om natten, har øget sundheden i besætningen, hvilket kunne mærkes allerede 14 dage efter vi var gået til det nye system, og så sparer jeg vel omkring 300.000 kroner årligt ved at være hjemmeblander. Jeg har alle fordele og ikke en eneste ulempe.”