Man bliver glad for hjemmeblanding

image_pdf

Hjemmeblanding giver ganske enkelt flere strenge at spille på. Blandt andet giver det mulighed for bedre og billigere foder og bedre sundhed. Læs artiklen fra “Effektivt landbrug” her

– Man bliver glad for det. Jeg har aldrig hørt det modsatte, sagde Torben Nielsen, AgroOpti, da han fortalte om hjemmeblanding ved et møde for svineproducenter i Sabro i sidste uge.

– Der kan være mange for- skellige grunde til, at man bliver hjemmeblander, men hjemmeblanding giver ganske enkelt flere strenge at spille på, sagde Torben Nielsen.

Han fortalte, at der er dem, hvor hjemmeblanding har veeret eneste, endelige udvej for at slippe for at blive ved med at slæbe døde søer ud af stalden eller for at slippe for salmonella.

Prisfordel
– Og så er der dem, der bare føler sig snydt, hver gang foderstoffen kommer, fordi de ikke ved nøjagtigt, hvad der er i foderet, sagde han og pointerede, at det alt sammen er gode grunde til at blive hjemmeblander.

Endelig er hjemmeblanding ikke mindst en klar fordel i en tid med høje kornpriser.

Torben Nielsen påpegede, at færdigfoder kun er blevet dyrere, også selvom han efterhanden har set flere »tar- velige« blandinger, som han udtrykte det, med både raps, hestebønner, etc. i.

Næsten i samme andedrag pointerede Torben Nielsen, at der bestemt ikke var noget galt i at bruge de neevnte fodermidler, nar blot prisen var derefter, og at hjemmeblanding netop abner op for muligheden for at reducere foderprisen ved brug af alternative fodermidler samtidig med, at man er sikker pa, hvad der kommeri.

– Alle kan lave godt foder. Det er ikke nogen kunst, men det er en kunst at lave foder, som man kan tjene penge pa, pointerede han.

Dyrest for den lille
For dem, der ikke allerede har hjemmeblandeanlægget stå- ende, så diskede Torben Niel- sen op med uundværlige over- sigter over udgiftsniveauet ved etableringen.

Tre eksempler viste, at der ikke var den store forskel på etableringsomkostninger ved hjemmeblandeanlæg for tre forskellige besætnings-størrelser på henholdsvis 300 søer, 600 søer og 900 søer svarende til en kapacitet på henholdsvis 7.000 hkg foder, 14.000 hkg foder og 21.000 hkg foder (5.000, 10.000 og 14.000 hkg korn). Prisen va- rierede i intervallet 635.000-765.000 kroner.

– Den lille er stadig taberen, konstaterede Torben Nielsen, som endnu en begrundelse for, strukturudviklingen, idet den store producent som følge af omkostningernes fordeling på flere dyr, får en blandepris der næsten er det halve af den lille producent med 300 søer.

Noget lignende gjorde sig gældende for de store og små slagtesvineproducenter, viste Torben Nilsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site is registered on wpml.org as a development site.