Foderfabrikken kommer kørende

image_pdf

Helt nyt foderkoncept ser næste år dagens lys fra nystartede CR Foderservice. Læs artiklen fra “Effektivt landbrug” her

Til sommer rykker det nye fynske fi rma CR Foderservice ud til svinebedrifter med to lastbiler med hvert deres foderblandeanlæg. På gårdspladsen kan dermed fremstilles foderblandinger af gårdens eget korn sammen med indkøbt protein og mineraler. Det sker med en kapacitet på 10 ton i timen, og foderet leveres straks direkte i fodersiloen.

Anlægget, der er godkendt af Plantedirektoratet, har slaglemølle, valse og dosering af flydende råvarer samt blander. Det har omkring 2.000 recepter i computeren, ogderfor kan landmanden få sinegen foderblanding fra gang til gang

For danske svineproducenter er konceptet nyt, men i andre europæiske lande som Tyskland, Holland og England har mobile blandeanlæg til fremstilling af foder af landmandens egne produkter været kendt i over 20 år. Faktisk er interessen så stor, at der på den tyske fabrik, som bygger Twin Power-anlæggene, er et års ventetid på de mobile foderfabrikker.

CR Foderservice er fra næste sommer klar til at rykke ud med to mobile blandeanlæg som denne, til foderfremstilling direkte på gården med landmandens eget korn sammen indkøbt soja og mineraler.

Sparede omkostninger
Indtil da vil manden bag CR Foderservice, Niels Frost Rasmussen, og den nyansatte salgschef Steen Lindegaard Aaen, begynde at besøge kunder for at forberede det nye koncept, blandt andet for indretning af lagerfaciliteterne,når foderfremstillingen på bedriften kan starte om godt et halvt års tid.

De store fordele for landmanden er sparede omkost-ninger til transport af korn og foder over lange afstande – og samtidig spares korn- og foderstoffabrikkernes avance og dyre behandlingsomkostnin

Bag CR Foderservice står Niels Frost Rasmussen (th) og salgschef Steen Lindegaard Aaen, begge år med mange års erfaring i den fynske foderstofbranche. De ses her ved det tyskproducerede mobile Twinpower anlæg på EuroTier 2010 messen. ger, fastslår Niels Frost Rasmussen.

Både han og Steen Lindegaard Aaen har over 20 års erfaring i foderstofbranchen. De har allerede mærket stor interesse for det nye foderkoncept, og glæder sig til at kunne tilbyde det i første omgang på Fyn og i Trekantsområdet, men senere også i andre landsdele, når fl ere mobile anlæg kan leveres fra den tyske fabrik

– Landmanden behøver på denne måde ikke at investere i nogen form for dyrt udstyr for at komme i gang med vort fuldgyldige alternativ til færdigfoder og hjemmeblanding. Fordelen er, at landmanden kan beholde sit korn på ejendommen og derefter købe proteinfoder eller sojaskrå og forblanding for at opnå en færdig fuldfoderblanding helt på linje med den, han i dag køber hos grovvaren.

Niels Frost Rasmussen nævner også fordelen ved at have fuld gennemsigtighed med priserne på de råvarer, som indgår i blandingen – og samtidig selv at kunne sammensætte individuelle og fl eksible foderblandinger specielt tilpasset til den enkelte besætnings krav, livscyklus og sundhedsstatus.

Effektiv sæbe sparer vasketid

Svineproducent Jens Ole Futtrup Voel ved Silkeborg har gode erfaringer med Gel Soap fra Trinol.

Jens Ole Futtrup er forholdsvis nybagt svineproducent, der sammen med familien overtog en ejendom i Voel ved Silkeborg i 2004. Besætningen består af 900 søer med salg af 30-kilos grise.

Inden Jens Ole Futtrup blev selvstændig, var han lønmodtager i landbruget, hvor han høstede erfaringer med forskellige rengørings- og desinfektionsmidler, og om det siger han:

– Problemet med rengøringsmidler er ofte, at de ikke hænger godt nok ved inventaret. Og svineproducenten oplever derfor, at fastsiddende snavs har svært ved at blive opløst og fjernet.

Jens Ole Futtrup har imidlertid gode erfaringer med Gel Soap fra Trinol, som han køber via Vestjyllands Andel.

GEL SOAP

  • Gel Soap er et stærk alkalisk og skummende sæbe med gel-effekt
  • Specialsæben har en lang indvirkningstid på 30–60 minutter
  • Opløser effektivt fedt- og proteinbelægninger
  • Opløser fedt, protein, røg og sodbelægninger
  • Tilsat korrosionsbeskytter
  • Gel Soap må ikke blandes med vand før brug

Sparer vasketid
– Efter to år med Gel Soap må jeg sige, at det produkt så sandelig virker. Det er tyndt i dunken, men skummer op, når det påføres med skumlansen, hvorefter det bliver tyndt igen, når vi skyller af, fortæller han. Konklusionen ifølge svineproducenten er arbejdsbesparelse og et langt bedre resultat end ved brug af mange andre produkter.

– Grundig rengøring af 48 farestier tager cirka 5 timer. Brugen af sæbe giver en arbejdsbesparelse på en halv time. Sæben gør bare en endnu større forskel, siger svineproducenten.

– Fordelen er, at det giver en hurtigere udtørring, da gulv og inventar kan ånde frit uden fedthinde, og eventuel smågrisediarré skyldes af uden besvær, oplyser Jens Ole Futtrup.

Farm in time styrer lageret
Han oplyser, at ejendommen har en såkaldt »Farm in Time«. aftale gennem Vestjyllands Andel, hvor de får leveret 200 liters tromler.

»Farm in Time«-konceptet er udviklet af Vilofarm, som leverer til Den lokale Andels medlemsforretninger, og det går ud på, at man i samarbejde med svineproducenten beregner eksempelvis for

bruget af rengøring og desinfektionsmidler og overtager lagerstyringen. Dermed skal den enkelte kunde ikke selv tænke over, hvornår der skal genbestilles varer. Ved at være bonuskunde opnår man desuden en årsrabat i forhold til mængde og årskøb.

– Vi har et utrolig godt sam arbejde med Jens Raakjær fra Vestjyllands Andel. Han er god til at vise oprigtig interesse for vores bedrift, og han spørger gerne ind til selve produktionen i hverdagen, således vi får gode bud på optimale løsninger, vurderer Jens Ole Futtrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site is registered on wpml.org as a development site.