Artikel fra EffektivtLandbrug

image_pdf

TEMA: SVIN – HJEMMEBLANDING

– Det er kun her på Lammehave, at vi har lager kapacitet til råvarerne, og det fungerer godt, fortæller Theis Nordtorp, der her ses foran stakken af sojaskrå sammen med chauffør Michael Rasmussen (tv) og direktør for CR-Foderservice, Niels Frost Rasmussen

Hjemmeblandereffekt og sparetmandskab

– Vi sparer helt klart en mand ved at få CR Foderservice til at blande alt vores foder. Svineproducent Theis Nordtorpsætter stor pris på at få hjemmeblander fordelene via de mobile blandeanlæg uden at skulle investere i eget mølleri og løbe efter de alarmer, der så følger med.

FODER

AF CAMILLA BØNLØKKE

Det var på Det Fynske Dyrskue i juni 2011, at CR Foderservicefor første gang viste deres mobileblandeanlæg frem i Danmark. Et koncept, som direktør Niels Frost Rasmussen efter grundig research hentede til Danmark fra Tyskland, hvor man i mere end 30 år har anvendt denne metode til fremstilling af foder.

Og det er et koncept, som danske producenter har taget til sig, i det CR Foderservice her ni år efter er kommet op på i alt ni biler, der kan supplere fodermarkedet med et fuldgyldigt alternativ til hjemmeblandeanlæg og fabriksfremstilletfærdigfoder.

Mobilblanding gør det nemt

Det gælder også familien Nordtorp, der var med på det mobilblandede foder lige fra starten, også selvom de i 2012 satte søerne ud. Her fortsatte samarbejdet med CR Foderservicemed slagtesvinefoder, indtil der igen kom so hold i produktionen i 2016.

– Vi får foderet blandet af CR Foderservice, fordi det nemt, og fordi vi vurderer, at hjemmeblandet foder er bedst. Vi slipper for transporten ud til de forskellige ejendomme, og vi slipper for alarmerne fra et mølleri, lyder det fra Theis Nordtorp.

Sammen med sin far, Per Nordtorp, sin bror Kasper Nordtorp, samt naboen Hans Mølsted Jørgensen står han bag en produktion på 750 årssøer med produktion af godt 27.000 smågrise og 15.000 slagtesvin samt driften af de omkring 1.000 hektarplanteavl, de til sammen driver på Midtfyn.

– Jeg selv bor på Gultvedholm ved Kværndrup, mine forældre bor herpå Lammehave ved Ringe, mens min bror Kasper, der er svinebrugs konsulent, bor på Højvang ved Ringe, fortæller Theis Nordtorp nærmere om fordelingen af ejendommene i familien.

Blander ét sted

På Lammehave er der blot omkring 2.100 stipladser til slagtesvin. Alligevel er det her, alt korn og alle råvarer til den samlede produktion er placeret, og dermed her at CR Foderservice flere gange om ugen blander foder til de øvrige sites, der ligger forholdsvist samlet nær Kværndrup – kun omkring 10 minutters kørsel fra Lammehave.

– Det er kun her på Lammehave, at vi har lagerkapacitet til råvarerne, og det fungerer godt, fortæller Theis Nordtorp. Bedriften anvender lagerstyringssystemet Grainit, når kornet vejes ind ved høst, og derved har man styr på, hvor stor en andel, der skal bruges i svineproduktionen, og hvad der kan sælges til foderstoffirmaer.

Ved mobilblandet foder er der præcis de samme muligheder forløbende justeringer i blandinger og formalingsgrad, ligesom man kender råvarerne, og får den samme friskfoderoplevelse, som ved hjemmeblandet foder. Det er blot et setup, der ikke koster andet end lagerfaciliteterne til råvarerne – og de er der i forvejen på Lammehave.

– Vi sparer helt klart en mand ved at få CR Foderservice til at blande, påpeger Theis Nordtorp og fortsætter:

– Vi har da tit snakket om eget mølleri, men vi er glade for det her. Det er et simpelt koncept, og vi har lagerkapaciteten til at få sojaskråen leveret i hele træk og mineralerne direkte fra fabrikken. Så når CO2-regnskabetskal gøres op, bliver det her koncept fordelagtigt.

Kører i hele landet.

CR Foderservice har ni biler med helt ens opbygning, men de tre har kapacitet til at blande 18 tons, mens de øvrige seks biler er på 12 tons.

– Firmaet har udviklet sig gennem årene og er i dag landsdækkende, fortæller Niels Frost Rasmussen, der har bilerne ude at køre seks dage om ugen á 12 timer, så service og kapacitet udnyttes mest optimalt, og kunderne altid kan have frisk foder i siloerne.

Han forklarer nærmere, at bilerne er ISO 22000-certificeret, hvilket er en komplet certificerings ordning for fødevare- og fodersikkerhed, og CR-Foderservice kører dermed under samme for ordning som en foderstof virksomhed i forhold til analyser og rengøring. Her er det en eksternkonsulent, der løbende sørger for, at virksomheden er opdateret på reglerne.

– Vi tager løbende salmonellaprøver og skrabe prøver for at sikre den høje hygiejne og foderkvalitet. Af hensyn til smittebeskyttelse holder bilerne altid 48 timers karantæne, inden de kommer til avls- og opformeringsbesætninger, ligesom vi naturligvis generelt følger besætningernes sundhedsstatus i forhold til den rækkefølge, som vi kommer rundt.

12 tons på under en time

Da Effektivt Landbrug er forbi Lammehave, er det en diegivningsblanding, som chauffør Michael Rasmussen skal have blandet.

Han starter med at finde kundens blanding frem på computeren på bilen. Første komponent er hvede, der suges op fra stakken og ind gennem slaglemøllen, der sidder i den ene side af bilen. Til blandinger, hvor kornet skal valses, sidder valsen i den modsatte side.

Vægten tæller på skærmen, og man kan se, at bilen formaler omkring 30tons hvede i timen. Samtidig pumper den sojaolie ind. Det er altid med på bilen.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.